Пробки в мигдаликах: проблема, актуальна і влітку, і взимку
Інше

Пробки в мигдаликах: проблема, актуальна і влітку, і взимку

Навіть спекотного літа застудні захворювання – не рідкість. Комусь для загострення тонзиліту достатньо посидіти під кондиціонером, а комусь потримати холодне в руках. Незважаючи на те, що в міжнародній класифікації хвороб діагнозу хронічний тонзиліт немає, люди, які страждають на часті загострення тонзиліту дуже навіть є. А його дуже часті супутники – тонзилоліти – інакше кажучи, пробки в мигдаликах.

Ви могли помітити, що іноді, після того, як ви чхнули або кашлянули (або зовсім без причини), у роті, звідки не візьмися, з’являється якась грудочка сіро-жовтого кольору, що має жахливий запах, якщо його розчавити. Це і є пробки або каміння, які періодично виходять із мигдаликів самостійно. Наліт на мигдалинах без температури у дорослого, що робити дивіться тут https://led-style.com.ua/?p=33600.

За якими симптомами можна визначити наявність пробок?

  • Проблеми з ковтанням – відчуття стороннього тіла у горлі під час ковтання;
  • білий чи жовтий наліт на мигдаликах;
  • виступаючі освіти на мигдаликах, помітні під час огляду горла;
  • несвіже дихання;
  • біль у вусі.

Причини виникнення тонзилолітів:

  • Хронічні запальні хвороби верхніх дихальних шляхів;
  • хронічне запалення приносових пазух (фронтит, гайморит тощо);
  • недотримання гігієни ротової порожнини.

Пробки, що утворюються в мигдаликах, не шкідливі для здоров’я, але можуть мати побічні ефекти, такі як неприємний запах із рота та відчуття стороннього тіла у горлі при ковтанні.

Що таке мигдалики?

Мигдалики – це пара м’яких тканинних утворень, розташованих у задній частині глотки. Вони виглядають як м’ясисті грудочки, і їх можна побачити, коли рота широко відкрито. У кожній мигдалику є лакуни, які можна порівняти з мережею поздовжніх «ущелин».

Мигдалики служать пасткою для бактерій та вірусів, які ми заковтуємо з повітрям та їжею. Мікроорганізми потрапляють у лакуни, отримують імунну відповідь від організму та гинуть. Тому в лакунах мигдаликів накопичуються лейкоцити, оболонки бактерій, частинки їжі, – все це злежується в щільні грудочки. З цієї можна виділити анаеробні бактерії, що виробляють леткі сполуки сірки, — саме через це пробка набуває характерного неприємного запаху.

Пробки в мигдаликах: проблема, актуальна і влітку, і взимку

Якщо ви виявили пробки в мигдаликах

Не можна видаляти пробки самостійно, намагаючись видавити їх. При натисканні чимось твердим, верхня частина пробки може вийти, але нижня частина, невидима, як айсберг, залишиться всередині лакуни і навіть може забитися ще глибше і викликати загострення запалення.

Втім, деякі фахівці не забороняють спроби видавлювання каменів із лакун, але виключно язиком.

Найправильніше рішення — звернутися з цією проблемою до отоларинголога, щоб він провів чищення мигдаликів професійно та безпечно для вашого здоров’я.

Медичні процедури

На сьогодні очищення мигдаликів проводиться двома способами: ручним та апаратним.

При ручному методі лікар промиває лакуни фізрозчином із шприца з одягненою на нього спеціальною трубкою. Метод цей, прямо скажемо, застарілий і малоприємний: канюля не розрахована на різну ширину лакун, що може спричинити пошкодження тканин, а також недостатньо глибоке очищення.

При апаратному чищенні лакуни, як пилососом, очищаються від зайвого вакуумним насосом. Після цього їх промивають антисептичним розчином та наносять антибактеріальний та протизапальний препарат.

Є також можливість позбавитися проблеми раз і назавжди, видаливши мигдалики хірургічним шляхом. У деяких випадках видалення мигдаликів дійсно необхідне, але найчастіше такий радикальний крок не потрібний. Раніше вважалося, що після видалення мигдаликів, «воріт для інфекції», люди стають сприйнятливішими до простудних захворювань. Однак, згідно з деякими дослідженнями, у людей, яким видалили мигдалики, ймовірність зараження бактеріальними інфекціями не вища, ніж у людей з мигдаликами.

Як запобігти появі каменів?

Регулярно полоскати горло. Якщо полоскати горло за наявності в мигдалинах пробок – справа марна (вони все одно не вийдуть), то як профілактика полоскання дуже ефективно. Зробіть полоскання горла солоною водою після чищення зубів своєю вечірньою звичкою. Розчиніть половину чайної ложки солі у чашці з теплою водою, наберіть розчин у рот і прополощіть горло рідиною протягом 15 секунд. Полоскання горла після їжі може запобігти накопиченню їжі.

Користуватись антибактеріальним ополіскувачем для рота. Почніть регулярно використовувати ополіскувач для рота. Обробка ротової порожнини антибактеріальною рідиною для полоскання рота зменшить кількість бактерій у роті і що може допомогти запобігти утворенню каменів у мигдаликах.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *