Нікотін
Інше

Нікотін

Нікотин відповідає за психотропний ефект тютюну та формування залежності. У низьких дозах нікотин активує ацетилхолінові та катехоламінові рецептори і тим самим виявляє стимулюючий (збудливий) ефект, короткочасно підвищує рівень розумової активної працездатності та пригнічує апетит.

Великі дози нікотину починають блокувати ацетилхолінові рецептори, і, внаслідок цього, посилювати виділення бета-ендорфіну, виявляючи седативну та розслаблюючу дію. Скільки нікотин тримається в крові розповіли у цій саттті https://moe-misto.cv.ua/skilki-nikotin-trimayetsya-v-krovi-vixodit-vivitryuyetsya-yak-vivesti/.

Нікотин також пригнічує активність моноаміоксидаз (МАОа та МАОb). У хронічних курців активність моноаміоксидаз знижується на 40%, що веде до підвищення доступності моноамінових нейротрансмітерів, причому рівень активності моноаміоксидази повертається у курців навіть після припинення тютюнопаління дуже повільно.

Нікотін

Гальмування моноаміоксидаз призводить до підвищення доступності дофаміну в синапсі (рецептори D2) і посиленого зворотного захоплення ДОФА в терміналях нервових закінчень, що, можливо, послаблює ефект антипсихотиків. Крім того, за даними ряду авторів нікотин знижує концентрацію деяких антипсихотиків у крові хворих, які страждають на психічні розлади.

У людей із тривалим стажем тютюнопаління було виявлено значне зниження доступності D1 дофамінових рецепторів у смугастому тілі (Dagher et.al., 2001).

У курця ризик виникнення депресії збільшено вдвічі, порівняно з людьми із загальної популяції, однак, помічено, що нікотин дещо послаблює її вираженість і полегшує перебіг афективних розладів, оскільки, як зазначалося вище, він гальмує активність моноаміноксидази.

Проте, антидепресанти (за винятком бупропіону — інгібітора зворотного захоплення норадреналіну та дофаміну) не мають терапевтичного ефекту щодо нікотинової залежності. На думку деяких авторів, ефект від бупропіону аналогічний ефекту нікотинового пластиру (Jorenbz et.al., 1999). За деякими даними, куріння призводить у жінок до підвищення концентрації серотоніну. Нагадаю, що куріння значно збільшує ризик розвитку атеросклерозу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *